top of page

Laserbehandling

​

Laserbehandling kan användas som ett komplement till massage eller som egen behandlingsmetod. Vid inflammation, smärta eller svullnader som inte går att massera är lasern en utmärkt behandling. Man kan med lasern komma åt även dessa områden utan att orsaka smärta för hunden.

Till skillnad från allt annat ljus så är laserljusets egenskaper unika. Dessa unika egenskaper har visat sig ha positiva effekter på celler och vävnader. När laserljus används för att minska smärta, inflammationer och främja läkning kallas det medicinsk laserbehandling.

​

​

Bakgrund

​

Över 40 års forskning visar att rätt typ av laserljus av rimlig styrka och dos påverkar läkning och smärta. Det var år 1967 som den första medicinska rapporten publicerades om att laserljus har stimulerande effekter på celler och vävnad.

​

Det finns starka lasrar som man kan bränna och skära med, men i en medicinsk laserbehandling används en svagare laser. De medicinska lasrarna bränner inte och ljuset är helt ofarligt.

​

​

Vanliga frågor om laserbehandling


De flesta har någon gång sett, att om man håller handen framför en ficklampa så går en del av lampans ljus igenom fingrarna, speciellt rött ljus. På vägen genom handen träffar ljuset våra celler. Detsamma gäller laserljus. När man belyser med laser sker ett energiupptag i cellen som har visat sig påverka cellens funktioner positivt. Förenklat kan man säga att belysningen med laserljus påverkar celler och vävnad till läkning.

Vilka effekter har laserbehandling?

-    Stimulerar cellfunktionen
-    Minskar smärta
-    Reducerar inflammation
-    Reducerar svullnader och ödem
-    Främjar läkning

 

Finns det risker?

Nej, medicinsk laserbehandling är en beprövad behandlingsmetod som visat sig vara utan biverkningar eller rapporterade skador. Det finns inga risker även om djuret har implantat, proteser eller är dräktig.

Hur lång tid och hur många behandlingar?

Beroende på hur djupt och över hur stort område problemet sitter på tar en behandling 5-30 minuter. För långvariga besvär rekommenderas 4-6 behandlingar under två veckor följt av en utvärdering. Hur mycket och hur ofta behandling behövs är individuellt. Akuta skador kan med fördel behandlas direkt efter skada.

Hur känns behandlingen?
Behandlingen är smärtfri. Oftast upplevs ett välbehag vid behandlingen. Laserljuset ger ofta en direkt smärtlindring.

 

Vad kan jag förvänta mig efter laserbehandling på min hund?
-    Tillfällig eller bestående smärtlindring
-    Tillfälligt ökad trötthet och ibland förbättrad sömn, ofta orsakad av smärtlindring och muskelavslappning
-    Övergående värkreaktion, ofta orsakad av att läkningsprocesser sätts igång

En smärtökning kan komma 6-24 timmar efter behandling på grund av att ljuset sätter igång läkeprocesser i området. Rent generellt kan man säga att alla behandlingsreaktioner kan betraktas som positiva då de oftast är ett tecken på att behandlingen har gett effekt.

För mer information gå in på www.laser.se

Lasern som jag använder är köpt hos www.irradia.se

© 2020 Hundknuten, Fanny Tornblad

  • Facebook Social Icon
bottom of page